Das Leben der Anderen

Land:
  • Duitsland
Genre:
  • Drama
Publiek: Alle leeftijden
Jaar: 2006
Release: 31/01/2007
Duur: 2u17
Synopsis : Oost-Berlijn, 1984. De bevolking wordt onder de duim gehouden door het Ministerium für Staatssicherheit (Stasi), de geheime politie. De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire intellectuele sterren in de DDR. Maar hun acties en vooral gedachten zijn niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. Stasi-agent Wiesler krijgt de opdracht de twee af te luisteren. Zoals gewoonlijk begint de bureaucratische Wiesler plichtsgetrouw aan deze taak. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, hoe meer moeite hij heeft om zijn afstandelijkheid te bewaren...
  • /10 U moet aangemeld zijn om een rating te geven
    8.8/10 15 Ratings - 19 Recensies
  • 8.7/10  Quotering van Humo van de film Das Leben der Anderen

Mening van de communityvan de film Das Leben der Anderen

U moet ingelogd zijn om een recensie te kunnen toevoegen Maak een account aan
gepubliceerd op 22 april 2008
Bedankt voor de toelichting, Mevrouw. Dit maakt het verhaal NOG schrijnender !!!

gepubliceerd op 14 april 2008
Misschien interessant om weten: Ulrich Mühe, die op zeer doorleefde manier zijn rol van 'stasi in staat van bekering' speelt, overleed vrij kort na het uitbrengen van de film. Hij was voor de val van de muur een vrij bekend theatermaker in Oost-Duitsland, organiseerde proteststukken en was mede-organisator van de grote opstand. Hij was gedurende jaren zelf het slachtoffer van de stasi-praktijken, die in de film uitvoerig worden opgevoerd. Achteraf heeft hij zijn 'dossier' eveneens kunnen inkijken. Deze wetenschap geeft nog een extra dimensie aan deze reeds briljante film. Hij, als gewezen slachtoffer, kruipt zowaar in de huid van zijn schaduw. Ulrich Mühe wordt trouwens door heel wat filmrecensenten beshcouwd als de beste Europese acteur van de laatste decennia. Hij speelde ook in enkele films van de omstreden Oostenrijkse regisseur Michael Haneke.

gepubliceerd op 12 april 2008
Met een oscar onderscheiden Duitse film ("Beste Buitenlandse Film") en dat is hier zéér terecht. Toevallig meegehuurd in het contingent films dat ik wekelijks huur (vroeger kreeg ik er 7 voor 12 Euro, nu krijg ik er liefst 9 en het wordt steeds moeilijker om mij onbekende maar daarom niet minder interessante dingen te vinden) en het is rààk. HGW XX/7 speelt de pannen van het dak (hadden we meteen stromend water in huis !). Wat een afschuwelijke maatschappij moet de DDR en bij uitbreiding het hele Oostblok geweest zijn : nooit iemand kunnen vertrouwen ! Zonder de minste twijfel 10/10 en een kus van de juffrouw ! O ja, bijna vergeten : een bijzonder mooi gebaar van de schrijver aan HGW XX/7 in de laatste minuten van de film. Prachtige trouvaille !

gepubliceerd op 24 maart 2008
Een ijzersterke film, met enkele scenes die ronduit briljant zijn, o.a de scene waarin de schrijver na het vernemen van de zelfdoding van zijn vriend-regisseur,het stuk 'Die Sonate vom Guten Menschen' speelt en de gelijktijdige zeer subtiele verandering van gezichtsuitdrukking van de afluisterende stasi. Magnifiek! Stasi Wiesler alias HGW XX/7 wordt op zeer indringende wijze (die man ziet er aanvankelijk uit als een machine en handelt er ook naar) vertolkt door de inmiddels overleden Ulrich Mühe. Hij maakt de film, omdat hij er in slaagt zijn innerlijke transformatie op buitengewoon subtiele, bijna onzichtbare uiterlijke (zijn ogen gaan geleidelijk aan steeds meer blinken) manier over te brengen. Het is een aanklacht tegen Big Brother en een pleidooi voor warmte en menselijkheid. Een grandioos meesterwerk, ik heb er nog kippenvel van!

gepubliceerd op 17 januari 2008
Het bruingrijze Oost-Berlijn, het 80's cold war sfeertje, Honecker, Trabant, het Socialisme, kameraden. Waarom het geen overlevingskansen had, wordt hier op sublieme wijze weergegeven. De onweerstaanbare Martina Gedeck is de kers op de taart.

Zij raden deze film aan

Delen

Volg Cinebel