Actualités

'Het Vonnis' wint Silver Hugo op Filmfestival van Chicago !

Publié le 21 octobre 2013 dans Actu ciné

De laatste keer dat een Belgische speelfilm in Chicago in de prijzen viel is exact 45 jaar geleden.
Het Vonnis van Jan Verheyen heeft de Silver Hugo Special Jury Award gewonnen op de 49e editie van het Internationaal Filmfestival van Chicago (10-24 oktober). Acteur Jappe Claes was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Bij ons loopt Het vonnis sinds anderhalve week in de bioscoop. Ruim 100.000 mensen zijn ondertussen al naar de film gaan kijken.

'Ik ben uiteraard erg blij met de prijs in Chicago, toch één van de oudste en meest gereputeerde festivals in Noord-Amerika,' zegt Jan Verheyen in een eerste reactie. 'De Amerikaanse cinema telt talloze klassieke rechtbankfilms, dus uitgerekend daar in de prijzen vallen doet veel deugd.'

In het juryrapport staat dat de Silver Hugo Special Jury Award naar Het vonnis gaat omwille van de 'zelden in de Europese cinema vertoonde strakke presentatie van een rechtbankdrama'. De internationale jury bestond uit Duits acteur Burghart Klaussner (Das weisse Band), Brits-Italiaans producent Donald Ranvaud (Farewell My Concubine, City of God, The Constant Gardener), Braziliaans documentairemaker Lúcia Murat (Memories They Told Me), de Franse regisseur Sarah Bouyain (Notre étrangère, Les enfants du blanc) en de uit Chicago afkomstige producent Robert Teitel (Men of Honor, Barbershop, Notorious).

Het Chicago International Film Festival toont regelmatig films van bij ons zoals recent nog Rundskop en Swooni. De laatste keer dat een Belgische speelfilm in Chicago echter in de prijzen viel was in 1969, dit jaar exact 45 jaar geleden, toen Harry Kümel er met Monsieur Hawarden de Silver Hugo voor Beste Regie won.

Chicago is één van de langstlopende competitieve filmfestivals in Noord-Amerika. Het festival werd in 1964 opgericht door filmmaker en graficus Michael Kutza die het aanbod films in de stad wilde verruimen. Kutza, die op respect kan rekenen van zowel het publiek als van filmmakers en critici van over de hele wereld, staat als Artistiek Directeur vandaag nog steeds aan de leiding van het festival dat in de loop der jaren een platform bood aan filmmakers als Martin Scorsese, John Carpenter, Susan Seidelman, Rainer Werner Fassbinder, Bertrand Tavernier, Mike Leigh en Krzysztof Kieslowski.

Het vonnis, waarvoor Jan Verheyen eerder in Montréal al met de Prijs voor Beste Regie werd bekroond, vertelt het verhaal van Luc Segers (Koen De Bouw). Als door een procedurefout de moordenaar van zijn vrouw vrijkomt, slaan de stoppen bij hem door. Hij neemt het recht in eigen handen en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.

Naast Koen De Bouw zijn ook rollen weggelegd voor onder andere Veerle Baetens (The Broken Circle Breakdown, Loft), Johan Leysen (The Spiral, Jeune et Jolie) en Jappe Claes (Dossier K., Daens).
Het vonnis is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks (Marina, Tot altijd) naar een scenario geschreven door Jan Verheyen. De fotografie was in handen van Frank Van den Eeden, Philippe Ravoet stond in voor de montage. Steve Willaert componeerde de soundtrack bij het verhaal. Distributeur voor België is KFD. De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Films liés

Personnalités liées

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel