De Helaasheid der dingen

Land:
  • België
Genre:
  • Tragikomedie
Publiek: Alle leeftijden
Jaar: 2009
Release: 07/10/2009
Duur: 1u48
Synopsis : Gunther Strobbe, dertien jaar, woont samen met zijn grootmoeder, zijn vader en zijn drie ooms. Hij wordt dagelijks geconfronteerd met ontzaglijke volumes alcohol, vrouwen versieren en schaamteloos nietsdoen. Alles laat vermoeden dat hem hetzelfde lot te wachten staat. Of kan Gunther toch ontsnappen aan de helaasheid der dingen?
  • /10 U moet aangemeld zijn om een rating te geven
    7.2/10 15 Ratings - 15 Recensies
  • 10.0/10  Quotering van Humo van de film De Helaasheid der dingen

Trailervan de film De Helaasheid der dingen

Mening van de communityvan de film De Helaasheid der dingen

U moet ingelogd zijn om een recensie te kunnen toevoegen Maak een account aan
gepubliceerd op 25 november 2009
Ik blijf fan van Felix Van Groeningen! Zeer goed geacteerd door gans 'de familie Strobbe'. De stukken in het heden waren naar mijn mening kwalitatief wel veel minder sterk dan de flashbacks van het hoofdpersonage, en halen het totaalniveau van de film een beetje naar beneden. Veel schrijnende maar tegelijk hilarische momenten, en ook de kapsels en kleding zijn schitterend!! Mooi portret van een stukje Vlaanderen in de eighties.

gepubliceerd op 23 november 2009
Fel gehypte film (door bijvoorbeeld een onafhankelijk weekblad die hiervoor van productiehuis Menuet gratis tickets mocht aanbieden) gebaseerd op een schitterend boek. Ikzelf woon op een steenworp van Reetveerdegem (Nieuwerkerken in Aalst) dus wat doe je als filmliefhebber op een druilerige weekendavond? Je gaat naar 1 van de bioscopen die Aalst rijk is. Nooit maar dan ook nooit nooit wordt er daar een treffelijke film vertoond maar vanavond is het rijtje schuiven. Een dame voor mij laat haar ontvallen dat het jaren geleden is dat ze nog eens naar de cinema geweest is. De kaartjesscheurder van dienst waarschuwt dat er geen pauze voorzien is (oef!) waarop iedereen paniekerig tonnen popcorn, chips en cola gaat inslaan. Dat beloofd gezien het thema van de film... En inderdaad het Vlaanderen van 20 jaar geleden wordt tot in het kleinste detail en attribuut vrij correct weergegeven. Maar waar dat niet meteen lukt wordt er zelfs in niet-functioneel zwart-wit overgeschakeld. Maar waar het in het boek werkelijk om ging: de af en toe originele camerastanden en het verfrissende acteertalent van Kenneth Vanbaeden slagen er niet in om die schrijnende al dan niet fictieve familiale toestand van de schrijver weer te geven. De emotionele impact beperkte zich bij de toeschouwers tot een "eikes" wanneer een kotsscene voor hen wat te gortig werd. Wat hen een voorsprong gaf op mezelf. Ontgoochelend moet het geweest zijn voor die dame in de rij die vermoedelijk had gehoopt op een paar shoots uit haar geliefde troosteloze stad en het horen van ons onverstaanbaar dialect. Helaas zijn er slechts enkele minuten in Aalst zelf opgenomen en het geacteerde Aalsterse dialect klonk hier en daar zelfs wat Antweirps. Ik kwam buiten en ging me een curryworst kopen met een Jupiler in blik. Heb ik daar van genoten zeg!

gepubliceerd op 16 november 2009
Ik snap ook niet waar de hype vandaan komt. We zijn met tweeën gaan kijken en onze reactie was al na 5': 'overroepen'. De commentaarstem is slecht en doet zelfs amateuristisch aan, de Gregoriaanse muziek werkt als een tang op een varken en de grote dramatische hoogtepunten (dood van de vader) worden uit de weg gegaan. Er wordt wel gezegd dat de jongen daar weg wil, maar buiten het feit dat hij op internaat wil, zie ik dat niet. De helft van de acteurs is heel goed (de jongen, Wouter Hendrickx, Johan Heldenbergh - die iaatste twee zijn werkelijk altijd goed, die heb ik nog nooit iets slecht zien doen), de andere helft heeft foute pruiken aan (Koen De Graeve, Gilda De Bal etc) en komt fake over. Het personage van Meetje is onbestaande. Kleine noot: de naakte venten op de fiets, dat zit er ongeveer 5" in, dat is niet eens een scène, al is de film er wel mee verkocht (poster etc), waardoor ik me een beetje bedrogen voelde.

gepubliceerd op 12 november 2009
De (bijna) beste Vlaamse film ooit? Waar halen ze het? Toegegeven, de film is op een fenomenale manier gehypt, maar is in se een matig werkstuk waar je eerder gelaten naar zit te kijken, en dat nooit boeiend, laat staan meeslepend wordt. Enkel de acteurs en de erg geslaagde fotografie van Ruben Impens tillen dit miserabilistische werk, ondersteund door de briljante score van Jef Neve, naar een hoger niveau. Gelukkig weet ook de regisseur de belevenissen van zijn protagonisten, gesitueerd in de onderbuik van Vlaanderen, af en toe een poëtische toets te geven waardoor hij voorkomt dat het hele verhaal net niet één grote karikatuur wordt.

gepubliceerd op 22 oktober 2009
Mmm, de hype hier kan ik toch niet helemaal volgen. Laat ik daar meteen bij zeggen dat de alomtegenwoordige voice-over mijn kijkplezier ongetwijfeld deels verbrod heeft. Die voice-over klinkt namelijk van begin tot eind als iemand die uit een boek zit voor te lezen en bij gebrek aan talent dan maar veel te veel zijn best doet. Daardoor heb je te vaak het gevoel naar een verfilmd boek te zitten kijken, in plaats van naar een volwaardige film, en dat is jammer. Wél knap is natuurlijk het sfeerbeeld van de jaren 70 en 80 in een marginaal hol in (het fictieve) Reetveerdegem -- plaatsvervangende schaamte incluis soms voor mij als Vlaming in een deels Franstalig, deels internationaal publiek (Brussel, weet u wel). Goed geacteerd ook meestal, op wat clichéwerk na hier en daar. En een interessant verhaal natuurlijk, maar dat zal wel eerder aan het boek dan aan de film liggen. Kortom, voor een Vlaamse film vond ik de Helaasheid zeker de moeite waard, maar geen topper.

Delen

Volg Cinebel